top of page
תמונת הסופר/תאבי גולדברג

תל אביב 4 בנובמבר , ברלין  9 בנובמבר  

עודכן: 10 בנוב׳

                           

תל אביב 4 בנובמבר

רצח יצחק רבין, תל אביב 4 בנובמבר 1995, מי זוכר? מי מזכיר?

בישראל אפילו הזיכרון משועבד לאג'נדה שקרית.

רא"ל, ראש ממשלה, יצחק רבין ניסה להגיע להסדר עם הפלשתינים, ונרצח בידי איש ימין חובש כיפה. רוצח אידאולוגי שרצח לא רק את רבין אלא את התקווה, את האופטימיות,את הסיכוי להגיע להסדר עם הפלשתינים. רוצח שתודעתו עוצבה על ידי חוגי ימין משיחי המתעבים את אנשי הארץ שהקימו את המדינה בידיהם ושכלו על הגנתה את בניהם.

על הדור הזה של תקומה אמיתית משואה,על הדור הזה, דור תש"ח שהקים את מדינת ישראל,שקלט יהודים נרדפים מארצות אירופה ומארצות ערב, ציוו שיכחה. ציוו שיעלם מתודעת העם.

מאז רצח יורש העצר של פרנץ יוזף הקיסר האוסטרו הונגרי בסרייבו ביולי 1914,שהצית את מלחמת העולם הראשונה לא הצליח רצח מתועב לשנות את גורלו של עם כפי שהצליח רצח יצחק רבין ז"ל.

השמאל הליברלי של מדינת ישראל התפורר בתוך שנים אחדות. הודבקה לו תווית גנאי "סמולן," ועכשיו 29 שנים לאחר מכן כשהוא זועק את זעקת החטופים מבור שביים בעזה , עכשיו כשהוא קורא שוב להפסקת המלחמה,להסדר מדיני, ממשלת ימין על ימין על ימין משסה בו שוטרים עם אלות להכותו שוק על ירך,לדכא כל סיכוי להשיב את המדינה לתלם שפוי.


לא שמרו עליו מרצח למצער נשמור את זכרו




  ברלין  9 בנובמבר  



ואת ליל הבדולח kristallnacht ב 9 בנובמבר  1938 הפוגרום ביהודי גרמניה

ליל הבדולח שהיה פרק בהשתוללות הנאצית בדרך להשמדת היהודים בגרמניה,עדיין זוכרים. ההשתלחות הנאצית במסווה של פרעות עממיות, פוגרום, התנפלות "ספונטנית " של המון גרמני על יהודי גרמניה. טקטיקת הפוגרום  הייתה מוכרת וידועה בעיקר ברוסיה הצארית, עצימת עין ומתן אור ירוק של  רשויות המדינה  להתנפלות ההמון על קהילות היהודים .

בדרך כלל נקטו הנאצים בפעולות נגד היהודים וגיבו את פעולותיהם בדרך אחרת, ב"חקיקה מתאימה" כך שמנגנון ההשפלה הדיכוי והרצח יהיה במסגרת פעולות המדינה והאורגנים שלה ושהופעלו על ידי מנגנון ממשלתי ולא כפעולת נקם ספונטאנית של המון צמא דם. 

.

על מדרכת רחוב, מוטבעים אריחי מתכת קטנים ובהם אזכור משפחה יהודית שהתגוררה שם עד שהובלה להשמדה באושוויץ ב1942, מדי שנה מאן דהוא מציב נר זיכרון וורד אדום ליד אריח הזיכרון זה ואחרים,אלפים. השנה מלווה הזיכרון בכרזות גרפיטי free palestine.


צילם אבי

 במרחק מאות מטרים משם, ברחוב יבלונסקי, התרחשה במלחמת העולם השנייה עלילת הרומן הנפלא "לבד בברלין " פרי עטו של הנס פלאדה. 

בתקופה שבה יצא היטלר למסע צייד האדם  הגדול באירופה, הצייד הנאצי  כובש ומשעבד  לעצמו את תושבי היבשת. בו בזמן על הצייד לדאוג שהעם הגרמני כולו, ישתף עמו פעולה.

על יד הצייד הגדול שהיא מכונת המלחמה המשוכללת-הוורמאכט, פועל "הצייד הקטן" מערכת השעבוד, כפייה והשחתת מידות המנוהלת בעזרת האס אס והגסטאפו שאינם מתירים אפס קצהו של חופש אישי לאזרחי גרמניה בין שהם סוציאליסטים או שומרי דת קתוליים וסתם אזרחים שחונכו לחופש דעות וברוח ההשכלה של המאות שקדמו למפץ הנאצי.

הספר 'לבד בברלין' מבוסס על אירועים שהתרחשו בעיר בתקופת מלחמת העולם השנייה, בברלין הנאצית, מרדף הגסטפו אחר בני זוג הורים שכולים שבנם נהרג בחזית המזרחית,ברוסיה, שהחליטו למחות נגד המשטר על ידי חלוקת גלויות מחאה ברחבי העיר.

 


רחוב יבלונסקי ברלין צילם אבי




 המרדף האובססיבי של קצין גסטאפו לתפיסת זוג ההורים השכולים הברלינאי,הפועלים על פי מצפונם ומפיצים גלוית ובהם קריאה מצפונית  להתנגד לכפייה הנאצית, הופך  לתשבץ בלשי אורבני. הקומיסר  אשרייך מסמן בסבלנות בעזרת דגלונים על מפת העיר בלשכתו את מקום פיזור הגלויות האסורות, בניסיון לאתר כך את בני הזוג. בית הדירות רחוב יבלונסקי ברובע פרנצלאוברג , בו גרים הנגר ואשתו וגם שכנים יהודים וגרמנים , מתנגדי משטר ונאצים בשכנות. המרדף הגיאוגרפי בו מתרחשים אירועי הספר, מטרת הצייד היא תפיסת מפיצי הגלויות האסורות.


    

  כריכת הספר

הרומן מתרחש על מדרכות ברלין  המזרחית ובחדרי המדרגות האפלוליים שלה. רחוב יבלונסקי נקרא עדיין בשמו בפי שהיה בעת המלחמה. רחובות אחרים המוזכרים בספר שינו את שמם לאחר התבוסה הנאצית וכיבוש החלק המזרחי של העיר על ידי הסובייטים .

 השדרות שהיו "אליזבת" ו"קייזר" היוצאים מאלכסנדרפלאץ, הפכו לשדרות "לנין" ו"קרל מרכס". לאחר איחוד העיר ב 1989 שוב הוסבו שמות הרחובות לשמם המקורי.




        ברלין 2024 צילם אבי

     שובה של השנאה


 החודש זוכרת ברלין את נפילת החומה שחצתה אותה עד ה 9 בנובמבר 1989.

  תסיסה פוליטית אנטי קומוניסטית התפשטה בכל הגוש שהיה בחסות ברית המועצות, והגיע גם לברלין בירת גרמניה המזרחית. תנועת המחאה הברלינאית יצאה מרובע זה שהיה תחת המשטר הדכאני של מזרח גרמניה, ההמונים שהתגודדו אל מול חומת ההפרדה,בימי נובמבר הראשונים לאור זרקורי מצלמות הטלוויזיה העולמית, דחפו את המשטר לוותר על ההגבלות במעבר למערב ברלין,ולפתוח את המעברים לתנועה חופשית . בתוך ימים הגיעה הפלת החומה  והתפוררות גרמניה המזרחית. 

לזכר אותו יום נקרא הפארק שבקצה השכונה, ה Mauer Park  - פארק החומה המשתרע על מה שהיה שטח ההפקר בין מערב למזרח ברלין   .


בית הכנסת  ברחוב Rykestrase ברלין פברואר 2024

קבוצת תומכי ישראל ויהודים מאינדונזיה!


בית הכנסת הגדול שבשכונה שלא נשרף  בליל הבדולח ברחוב Rykestrase  שופץ ומשמש את הקהילה היהודית של ברלין.גם בית הקברות היהודי של הרובע  המסתתר מאחורי מסעדת שניצלים ברחוב  knackstrase הסמוך מהווה עדות הסטורית לקהילה היהודית שפרחה פעם כאן.

עשרות שנים לאחר האירועים , כשאירועים אנטישמיים שוב מתרחשים בעיר, בעיקר על ידי המיעוט המוסלמי שגר בה ובעידודו חוגי שמאל התומכים בו,על רקע המלחמה בעזה, עדיין נשמעת העברית ברובע זה ומשפחות ישראליות מתגוררות בו.


bottom of page